Somalia har nådd Decision Point.

0
436
Kristalina Georgieva: Managing Director of IMF & the PM of Somalia, Hassan Ali Khaire.

Denne uken ble det klart at Somalia har gjennomført nødvendig reformer for å kvalifisere til gjeldslette under HIPC-initiativet. Dette er en milepæl i gjenoppbygging, utvikling og økonomisk vekst for et land som har vært preget av konflikt i over to tiår. Gjeldsletten gjør også at Somalia kan normalisere sitt forhold til internasjonale finansinstitusjoner som verdensbanken, det internasjonale pengefondet og den Afrikanske utviklingsbanken. Somalias arbeid med gjeldslette startet i 2013 og har vært en viktig sak for dagens administrasjon. Norge er et av landene som har bidratt til å hjelpe Somalia mest i denne prosessen. I år ga de blant annet ”brigding-loan” på 366 millioner kroner som skulle gjøre Somalia i stand til å innfri hele sin misligholdte gjeld til Verdensbankens fond for de fattigste landene, IDA (International Development Association). Utenriksminister Ine Eriksen Søreide uttalte den gang at:

”Dette er en stor internasjonal dugnad, og denne låneoperasjonen forløp akkurat som planlagt. Vi har forberedt dette overgangslånet siden august i fjor, i samarbeid med Finansdepartementet, Norges Bank og Verdensbanken. For den videre utviklingen i Somalia er det svært viktig at landet får høyst tiltrengt gjeldslette”

Det er bare å bli med i rekken av gratulasjoner til Somalias regjering for å ha nådd dette punktet. Det internasjonale samfunnet har vært viktige støttespillere, så denne prosessen og arbeidet må ikke bli forgjeves. Vi håper at dette vil gi en positiv innvirkning på fattigdomsbekjempelse, bedre økonomisk styring, bekjempe korrupsjon og vanstyre. Gjeldslette i seg selv er ikke nok. Det som kommer etter krever at Somalia holder trykket oppe for å få stabilitet og reintegrering i det internasjonale samfunnet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here